新お坊さんの智恵袋

どうげんが毎日発信〜きょうの広済寺・住職の予定情報をいちはやく!

7月の食 Eating in JULY


写真は平塚の湘南平からの相模湾です。7月だというのに、気温が上がりませんね。お施餓鬼やお盆の準備をするには、大変ラクなのですが、夏の気分が出ませんね。こんなときこそ、食を大事にしたいものです。
The snapshot is the perspective viewing from SHONANDAIRA in Hiratuka city. It is July now. Cool temperature makes us very easily prepare for the memorial event in mid summer,but I miss real hot summer days. Today I'd like to tell you on eating.

月に一度、合羽橋に行きます。おてらの典座(台所)で使えるものが結構あるので、情報収集も兼ねて出かけます。この日は運よく初めて銀座線の新車に乗りました。
I go to Kappabashi in Tokyo at least once a month. I do want to find the goods be useful in the kitchen in the temple. On that day,I could be board on bland new cars on GINZA LINE. First experience!

向かったのは 
I walked to・・・

本間さんです。the HOMMA SHOUTEN.

プロの料理人でなくても大丈夫。大きな量のものを買えるのです。払いを済ませて、送ってもらうようにしました。らくちんですね。
Even if you are not professional on cooking,no problem. We can also buy many kinds of seasoning by mega size. I ordered, checked,and asked the clerk to send goods by TAKKYUBIN. Coo~l!!

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鎌倉や横須賀のしごとの帰りで立ち寄るのが、腰越です。しらすが有名なのですが、荒波だと漁に出られないのでお休み。売り切れると早く店じまいしてしまい、なかなかありつけないのです。
When I come back from Kamakura or Yokosuka,I got off car to seek for Famous SHIRASU. SHIRASU is tyny fish which is boild with salty water. I love it.But hardly gotting oppotunity to buy. Bad weather condition makes the fishermen not to ship. The shop is to be closed when the time soled it out.


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秦野の友達と不定期ながら三か月に一回くらいで、開催している中曽屋会。
We have small dinner time called NAKAZOYAKAI 4 times a year.

和風と伊太利亜風とを生かした前菜。
Seems to be good!


メンバーは、みんなトレーニング仲間です。食事は作るのも、食べるのも好きですね。
All guys are the member belongs to GYM. I love cooking and eating.
おいしいものをおよそで食べたら、ひとつでもじぶんなりに、作ってみると、おいしいものが作れるようになります。〜どうげん
Once you have something special meal,Try to make it by your own idea. Very challenging!〜DOHGEN