新お坊さんの智恵袋

どうげんが毎日発信〜きょうの広済寺・住職の予定・坐禅会と写経会情報をいちはやく!

Thank you for your coming Today!

スーザンさん、のりこさん。クッキングプロジェクトお疲れ様でした。

きょうはナマグサと市販のダシを一切使わない、完全精進の建長寺汁をやってみました。おいしかったです。お昼の実食には、タダオおじさんとキミコおばさんも来て、午後から柿もぎと野菜の収穫を体験しました。キミコさんの野菜が横須賀に毎日、運ばれているんです。もちろんベースの方も、基地の外で買い物すると、平間の野菜。横須賀と伊勢原は、食でも繋がっています。

It’s Cooking Project day, today. This is the fifth time of 2017. It would be very challenging for you to cook 建長寺汁. Although without any fish and meat, you can find to enjoy the natural tastes of the vegetables much much more. All foods except for lotus and burdocks are from the our local district in Isehara . 

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Try to tenderize 蒟蒻. And so doing, you can get the taste something like the fat part of meat. Oh, amazing! It would be appetizers with drinking. 

蒟蒻を肉の脂肪みたいに騙します。

焚いたあと めんつゆとわさびで食べれば、肉もどき。

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All set. Little bit ♪♫just a little bit. Sake is Japanese rice wines. It is very useful as seasonings and flavors. 

日本食の味付けにも使うので、お酒は典座・台所にあります。チョットだけね。

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Tadao, Kimiko are coming to the lunch time.

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Exploring their vegetables plantation near by my temple. 近所の畑に行ってみます。

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Tadao is owner of the persimmons  fields. 

タダオおじさんの柿畑です。

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Aunt Kimiko is escorting us to the vegetables field and showing the way to cut broccoli. 

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3 type of The machines she always manipulates. We have learned the importance of the taking meal listening her guides. 

おばさんの作業場に行きました。

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My らくがきguidelines to complete the dish.  

毎回、こんな感じで、行程表をらくがきしています。進んだところは赤でチェックしたり、スーザンさんに教わった表現やことばも赤で入れていきます。

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今回は刻みが多い建長寺汁。やることは単純なのですが、刻みと煮炊きの連続になるので、チョット前に、予行演習をして感覚を戻しておきました。おうちによって、それぞれですが、どうげん流は僧堂で教わったベースに、母やいろんなおばちゃんたち、日本食のプロフェッショナルからいただいたヒントを加えながらの作り方になっています。

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経験がいちばん。体験が楽しい。〜どうげん

Seeing is believing. Experiencing brings us happiness all along the way.〜Dohgen